vineri, 22 decembrie 2017

De ce Africa e săracă şi care sunt cele mai prospere economii din zonă?

 Africa este săracă din numeroase motive.
 În primul rând sărăcia este determinată de poziția geografică (mare parte din continent se află la ecuator) şi de habitatele neprielnice. Africa este cel mai fierbinte continent. Acest fapt duce la înmulțirea accentuată a țânțarilor, a altor insecte purtătoare de boli şi a bolilor grave (malarie, febră tifoidă, holeră, etc.). În anii 90' Africa a avut doar 400.000.000 locuitori (în prezent sunt peste 700.000.000 locuitori).
 În al doilea rând corupția, inegalitatea dintre sexe ridicată, proasta guvernare şi refuzarea de a fi aliat cu țările mai dezvoltate reprezintă o cauză mare de sărăcie. Majoritatea statelor africane au ca aliat dezvoltat pe Africa de Sud.
  De asemenea resursele naturale bogate au devenit de fapt o sursă de război decât una de prosperitate. Majoritatea statelor africane din OPEC (mai puțin Nigeria şi Guineea Ecuatorială) au cunoscut venituri mai mari decât cele care ar fi considerate acolo. Statele africane din OAPEC s-au îmbogățit şi mai tare decât cele din OPEC deoarece arabii au donat mai mulți bani la țările OAPEC decât celor din OPEC. De asemenea majoritatea statelor de pe continent au ca articol de export un singur lucru (de obicei ulei şi alte produse agricole). În Africa există doar trei țări care să aibă mai multe articole de bază pentru export: Africa de Sud, Algeria şi Nigeria. Primele două state au o economie prosperă, iar ultimul se confruntă cu sărăcia extremă.
  Africa s-a confruntat mereu cu dictaturi brutale, cea mai rea fiind a dictatorului ugandez Idi Amin Dada (1971-1978).
  În al treilea rând condițiile de trai sunt rele, majoritatea oamenilor trăind în sărăcie extremă. Educația, igiena şi locuințele perfecționate, etc sunt lucruri de care oamenii nu prea țin cont. 2/3 din țările de pe continent sunt sărace. Majoritatea oamenilor depind de agricultură şi câştigă 1-5 $ pe zi (depinde de țară).
 Chiar şi Asia care este al doilea cel mai sărac continent cunoaşte o economie cu mult mai bună decât acest continent.
 În al patrule rând Africa se confruntă mult cu războaiele.

 Ce s-ar întâmplă dacă Africa ar fi bogată?    Acest lucru nu se ştie.
 Totuşi există aici state care au venituri pe cap de locuitor mari, PIB mare şi condiții de trai bune. Aceste țări sunt:
 Africa de Sud:

Algeria:

Angola:

Camerun:

Coasta de Fildeş (Côte D'ivoire):

Egipt:

Ghana:

Kenya:

Libia:

Maroc:

Mauritania:

Maurițius:

Namibia:

Sudan:

Tanzania:

Tunisia:

Zambia:

Sărbători fericite!
















 

Un comentariu:

  1. Cea mai slab dezvoltată țară din listă este Mauritania, unde 40% din populație trăieşte sub limita de sărăcie.

    RăspundețiȘtergere