10. Uliul păsărar (Accipiter nisus):
Este una dintre cele mai comune păsări răpitoare de zi la hrănitori. Cu mare abilitate şi prin cele mai înguste zone poate vâna o grămadă de păsări: vrăbii, pițigoi, porumbei, etc. care nu depăşesc mărimea unui sturz. Chiar dacă va vizita hrănitoarea el nu trebuie persecutat.
9. Ciuful de pădure (Asio otus):
Este una dintre cele mai comune păsări răpitoare de noapte. Preferă să viziteze hrănitorile de sol unde poate vâna cu uşurință rozătoare şi păsărele.
8. Cocoşarul (Sturzul de iarnă) (Turdus pilaris ) :
Această pasăre de mărimea unui porumbel vizitează din păcate rar hrănitoarea. Preferă să se hrănească pe sol. La hrănitoare îl putem atrage cu ajutorul merelor( inclusiv cele stricate) şi a altor fructe care aparține florei autohtone. Interesant la această pasăre este modul de apărare care îl are când vede un duşman la cuib.
7. Măcăleandrul (Erithacus rubecula):

Este a doua cea mai comună păsările din România (3.600.000-3.800.000 de exemplare ). Preferă acelaşi tip de hrană ca şi cocoşarul, dar rar mănâncă semințe mici.
6. Mierla (Turdus merula ):

Este una dintre păsările cu cel mai frumos cântec din acest top, asemănător cu cel al unui flaut. Preferă același tip de hrană ca al cocoşarului. Rar poate mânca semințe de floarea-soarelui. S-a adaptat să "cosească" stratul de zăpadă sau frunze uscate în căutarea hranei. Sexe diferite.
5. Cinteza (Fringilla coelebs):
Cea mai comună specie de pasăre din România (peste 4.000.000 de exemplare). Este supranumită "vrabia pădurilor". Preferă să viziteze hrănitorile de sol. Mănâncă orice fel de semințe. Sexe diferite.
4. Pițigoiul albastru şi cel sur:
Pițigoiul albastru (Parus caerululeus):

Puțin mai mic decât pițigoiul mare şi mai sfios decât acesta. Comportament asemănător cu pițigoiul mare (vezi mai jos ). Mai puțin urbanizat decât acesta.
Pițigoiul sur (Parus palustris):
Față de toți ceilalți pițigoii el preferă mai mult apropierea apei. Nu este atât de agresiv ca pițigoiul albastru sau cel mare. Comportament destul de asemănător cu cel amintit mai sus .
3. Porumbelul domestic (Columba livia ) :

Strămoşul său este porumbelul de stâncă. Mănâncă orice fel de semințe.
2. Vrabia de casă şi cea de câmp:
Vrabia de casă (Passer domesticus):

Este una dintre cele mai comune specii de vrăbii de la noi. Cuibăreşte în aproape orice loc. Preferă hrănitorile de sol. Hrana pe care o poate consuma iarna: semințe oleaginoase sau făinoase, miez de nucă şi grăsimi animale.
Vrabia de câmp (Passer montanus ) :

Este puțin mai mică decât cea amintită mai sus şi cu un aspect mai simpatic decât ea. Spre deosebire de vrabia de casă sexele sunt asemănătoare. Ca mod de hrănire şi cuibărire este asemănător cu cel al vrabiei de casă.
1. Pițigoiul mare (Parus major) :
Este unul dintre cele mai comune specii de pițigoi din țară. Are un comportament foarte agresiv când o altă pasăre intră pe teritoriu. La hrănitoare îl putem atrage cu ajutorul semințelor oleaginoase (uleioase) (floarea-soarelui, pepene, dovleac ), miez de nucă şi grăsimi animale. Preferă cele de tip căsuță, tavă sau suspendate Cuibăreşte în scorburi naturale, dar şi în cuiburi (scorburi) artificiale, țevi, cutii poştale, ghivece. În poză se poate observa un exemplar de pițigoi mare clocitor din grădină (celelalte poze erau luate de pe wikipedia sau
pasaridinromania.sor.ro).